De 10 must-sees van TIFF 2018

geplaatst op 18-09-2018

Nadat ik op het Toronto International Film Festival in tien dagen ruim veertig van de grootste nieuwe films heb gezien, denk ik dat ik met een gerust hart mag stellen dat ik weet waar ik het over heb als ik zeg welke films je écht op je must-see lijst moet zetten. Zeker als er zoveel nieuws uitkomt (in 2018 tot nu toe al meer dan 1500 en dit jaar nog eens 80 films te gaan), is het fijn wat hulp te krijgen bij je selectie. Daarom heb ik voor VERS een top 10 samengesteld. Ik ga niet voorspellen welke films er begin volgend jaar met een Oscar (of zes) naar huis zullen gaan, maar ik kan je wel vertellen welke films absoluut de moeite waard zijn. Van prachtige visuele belevingen tot dé films (en performances) die de industrie aan het praten kregen.

1. Green Book (Winnaar Grolsch People’s Choice Awards 2018)

Cast: Mahershala Ali, Viggo Mortenson, Linda Cardellini
Regie: Peter Farrelly

De People’s Choice Awards op TIFF is dé indicator voor succes en een belangrijke voorspelling voor de Oscar race. Voorgaande winnaars van de prijs waren o.a. Slumdog Millionaire (8 Oscars), 12 Years a Slave (3 Oscars), La La Land (6 Oscars) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2 Oscars). Dit jaar ging de prestigieuze publieksprijs naar Peter Farrelly’s Green Book. Een waargebeurd verhaal gebaseerd op de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Italiaans-Amerikaanse Frank ‘Tony Lip’ Vallelonga en de Afro-Amerikaanse klassieke pianist Don Shirley in de jaren ’60 in de Verenigde Staten. De belangrijke winst op het festival is niet de enige reden dat je de film moet gaan zien. Want wanneer een film over zo’n beschamende periode in de menselijke geschiedenis je ook regelmatig hardop aan het lachen krijgt, weet je dat je met een parel te maken hebt.
 
2. A Million Little Pieces
Cast: Aaron Taylor-Johnson, Billy Bob Thornton, Juliette Binoche
Regie: Sam Taylor-Johnson

Dit jaar waren er maar liefst drie grote films te zien waarin een familie te maken heeft met een verslaafd gezinslid. Maar omdat Beautiful Boy (van de Belgische regisseur Felix van Groeningen, met Timothée Chalamet en een fenomenale Steve Carell) al op je radar zou moeten staan en je Ben is Back (met o.a. Lukas Hedges en Julia Roberts) beter over kan slaan, richten wij je blik graag op deze tweede samenwerking van Sam en Aaron Taylor-Johnson. De film is gebaseerd op het controversiële, gelijknamige boek van James Frey en verzekert je vanaf het allereerste shot dat niks je zal worden bespaard. Bijna twee uur lang grijpt de film je bij de lurven. Een verblijf in rehab is voor filmliefhebbers natuurlijk niets nieuws onder de zon, maar daar trekt Aaron Taylor-Johnson je wel doorheen.
 
3. The Kindergarten Teacher
Cast: Maggie Gyllenhaal, Gael García Bernal
Regie: Sara Colangelo

Met haar rol als Lisa Spinelli, de kleuterjuf van een 5-jarig jongetje dat in haar ogen een literair wonderkind is, toont Maggie Gyllenhaal wederom de menselijke kant van een complex en een in eerste instantie weinig sympathiek personage. Vol overtuiging word je meegenomen op de obsessieve rit van een verloren artiest. The Kindergarten Teacher is zo’n film die je soms bijna niet kan aanzien. Precies de reden waarom je dat dus wel zou moeten doen.
 
 4. Roma
Cast: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira
Regie: Alfonso Cuarón
 
 
Een ruim twee uur durende zwart-wit film die zich afspeelt in Mexico in de jaren ’70 klinkt misschien niet als de meest aantrekkelijke weekendbesteding. Als je echter de kans krijgt Cuaróns Roma in een bioscoop te bekijken, raden wij aan die kans met beide handen aan te grijpen. Zijn nieuwste film in Mexico sinds Y Tu Mamá También (2001) schetst een intiem familieportret in verandering door de ogen van Cleo, de huishoudelijke hulp van een welvarende familie met vier kinderen. Langzaam bouwt Cuarón het verhaal op, tot het zijn climax beleeft die je als een golf om de oren slaat. Een ware filmervaring.
 
5. The Hate U Give
Cast: Amandla Stenberg, Russell Hornsby, Regina Hall
Regie: George Tillman Jr.

Sommige films zijn bedoeld om je uit te dagen en zijn niet bang dat er dik bovenop te leggen. The Hate U Give, gebaseerd op de gelijknamige New York Times-bestseller van Angie Thomas, doet precies dat. En dat is de kracht van de film. Want helderder dan deze boodschap zul je het niet gauw krijgen. Met Amandla Stenbergs personage Starr als drijvende kracht en een rots van een vader, gespeeld door Russell Hornsby, voel je ondanks de luchtige momenten de constante zwaarte van het leven van deze tiener. Hoewel de film je even kwijt kan raken wanneer er tegen het einde een boel losse eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt, is de moraal van de film en de scène(s) waarin deze uiteen wordt gezet zo krachtig dat dat het enige is dat telt.
 
6. Widows
Cast: Viola Davis, Elizebeth Debicki, Michelle Rodriguez, Liam Neeson, Colin Farrell
Regie: Steve McQueen

Met Widows zet de Britse regisseur Steve McQueen een commerciëlere film neer dan we eerder van hem gezien hebben. Echter weet hij het gekozen genre dermate naar een nieuw niveau te tillen dat je je afvraagt waarom het niet eerder zo gedaan is. Ja, het heeft ook zo zijn zwaktes, maar het is zonder twijfel de vrouwelijke heist film waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had.
 
 7. Mid90s.
Cast: Sunny Suljic, Na-Kel Smith, Olan Prenatt
Regie: Jonah Hill
 
 
Jonah Hill schoot zijn regiedebuut op film (Super 16mm, 4:3 ratio) en daarmee is deze nostalgische 90s trip helemaal compleet. Pre-politieke correctheid, dat ook. Maar het verhaal over de 13-jarige Angeleno Stevie heeft hart met een rauw randje, fantastische muziek en waarschijnlijk een paar van dé nieuwe ontdekkingen als het op acteurs aankomt. Net als Stevie word je als kijker in de loop van de film opgenomen in de lokale skatecommunity en dat is uiteindelijk toch wat iedereen wil. Regisseur Hill hoopt na deze film “nooit meer iets digitaal te draaien” en wij met hem.
 
8. First Man
Cast: Ryan Gosling, Claire Foy, Kyle Chandler, Jason Clarke
Regie: Damien Chazelle

Deze filmische navertelling van de eerste man op de maan doet hard zijn best om de ietwat norse Neil Armstrong een menselijke kant te geven. Maar dat is eigenlijk niet nodig, want we weten allemaal dat Ryan Gosling het beste uit de verf komt als het sterke, stille type (Drive, A Place Beyond the Pines). En familie alleen inzetten om iemands humaniteit te tonen is ook wel erg 2017. Het feit dat deze rol op Goslings lijf is geschreven, gecombineerd met adembenemende shots van het historische landingsmoment, maakt dat je deze film dus toch gewoon gezien moet hebben.
[Voor een meer artsy ruimtebeleving is High Life (Claire Denis) een interessante aanrader. Maar alleen als je bereid bent logica van de astronomie met een korreltje zout te nemen.]
 
9. Quincy
Cast: Quincy Jones
Regie: Rashida Jones

Quincy Jones is de enige in zijn soort, en een artiest met een meer dan indrukwekkende lijst aan prestaties en awards op zijn naam. (Voor wie de afgelopen 60+ jaar onder een steen heeft geleefd: hij produceerde o.a. Michael Jacksons legendarische en het best verkopende album aller tijden, Thriller (1982), produceerde en componeerde We Are The World (1985), de snelst verkopende single in de muziekgeschiedenis, hij werd genomineerd voor 79 Grammy Awards en won er 27 en werkte met muzikale grootheden als Frank Sinatra, Aretha Franklin en Ray Charles.) Hoewel deze documentaire over zijn leven over de hele linie wat oppervlakkig blijft, is dat eigenlijk alleen maar te wijten aan de waslijst aan verdiensten van de man zelf. Het is onmogelijk om alles in één film te vatten. En laten we eerlijk zijn: de perfecte film bestaat niet. Misschien is het ook gewoon een goede tip, omdat de film vanaf 21 september op Netflix te zien is en je er je bank dus niet voor hoeft te verlaten. Dé plek waar je wel wat motivatie kan gebruiken.
 
10. A Star Is Born
Cast: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Dave Chapelle
Regie: Bradley Cooper
 
 
A Star is Born is niet per se voor iedereen weggelegd en zeker niet vlekkeloos. Maar dit regiedebuut van acteur Bradley Cooper en de vierde Hollywoodremake van de romantische klassieker zal de prijzenkast van de Academy of Motion Pictures geheid leegroven. Dat betekent dat je ‘m toch niet gemist mag hebben. En de live zangscènes waarin Lady Gaga haar hart en ziel blootlegt, zullen volwassen mannen aan het huilen krijgen. Of op zijn minst kippenvel bezorgen. Wat wil je nog meer?
 
Tekst: Loeke de Waalmeer artikelen