De 10 must-sees vanaf TIFF 2019

geplaatst op 01-10-2019

Nadat ik op het Toronto International Film Festival in tien dagen tijd zoveel mogelijk van de grootste nieuwe releases heb gezien, hoop ik met een gerust hart te mogen stellen dat ik je kan vertellen welke films je écht op je must-see lijst voor het najaar moet zetten. En omdat de keuze weer reuze is (het programma telde 333 films uit 80 landen), heb ik voor VERS een top 10 samengesteld. Niet om te voorspellen welke films begin volgend jaar met een Oscar (of zes) naar huis zullen gaan, maar wel om je te vertellen welke films absoluut de moeite waard zijn. Van prachtige visuele belevingen tot dé films (en performances) die de industrie aan het praten kregen.
 

#1 A Beautiful Day In The Neighborhood
Regie: Marielle Heller
Cast: Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper, Susan Kelechi Watson en meer.
In Nederland te zien vanaf: februari 2020
 
Als er iemand geboren is om de beroemde Amerikaanse (kinder) show host Mr. Rogers te spelen, dan is het ‘America’s dad’ Tom Hanks. Het is bijna onmogelijk om na het zien van deze film cynisch terug in het leven te stappen en dat blijkt ook voor Lloyd Vogel, gespeeld door Matthew Rhys, hoe hard de sceptische journalist het ook probeert. A Beautiful Day In The Neighborhood vult niet alleen je hart met goedheid en compassie, maar weet ook te boeien van begin tot eind, met twee fantastische performances.


 
#2 JoJo Rabbit (winnaar Grolsch People’s Choice Award 2019)
Regie: Taika Waititi
Cast: Taika Waititi, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Stephen Merchant en meer.
In Nederland te zien vanaf: januari 2020
 
Stel je voor, Hitler is jouw persoonlijke Emile Ratelband. Inclusief geschreeuw, jaloezie en dubieuze motivaties. Het is de basis van deze satirische komedie van regisseur Taika Waititi, met een super aandoenlijke Roman Griffin Davis in de hoofdrol, als de 10-jarige Jojo Betzler. En dat ondanks zijn nazi-overtuigingen en training voor Hitler’s leger - vol fanatieke leeftijdsgenoten. Laat je niet afschrikken door de context, het is een film over leren van je fouten, liefde en doen wat je kunt doen.


 
#3 Uncut Gems
Regie: Benny & Josh Safdie
Cast: Adam Sandler, Lakeith Stanfield, Idina Menzel en meer
 
Als je niet toe bent aan een filmbelevenis die je adem wegneemt én je vervolgens geen kans laat om op adem te komen, dan moet je Uncut Gems van de Safdie broers misschien overslaan. Maar in één van zijn meest irritante rollen tot nu toe is Adam Sandler overtuigender dan ooit. Het leven van de New Yorkse juwelier Howard Ratner, die denkt op het punt te staan zijn grootste deal ooit te maken, is soms moeilijk om aan te zien, maar toch kun je je ogen er niet van afwenden. En bij elke nieuwe kans, hoop je dat hij dit keer de júiste keuze maakt.


 
#4 Dolemite Is My Name
Regie: Craig Brewer
Cast: Eddie Murphy, Wesley Snipes, Mike Epps, Craig Robinson, Keegan-Michael Key, Tituss Burgess en meer.
Op Netflix vanaf: 25 oktober
 
Een nederige Eddie Murphy maakt een ware comeback met zijn nieuwste film over Rudy Ray Moore, een afro Amerikaanse artiest in de jaren ‘70 die zijn filmcarrière van de grond probeert te krijgen. Het gevecht dat Moore in de film met grote Hollywood studio’s aangaat is actueler dan ooit. En de egoloze performance van Murphy, die de afgelopen jaren maar een handjevol films maakte die niet altijd even goed werden ontvangen, zorgt ervoor dat ook jij gelooft in waar Moore van droomt (en je hardop aan het lachen krijgt). De film over het creëren van je eigen succes zit vol getalenteerde mensen als Keegan-Michael Key, Mike Epps, Craig Robinson en geweldige gastrollen van Chris Rock, Clifford ‘TI’ Harris, Snoop Dogg en Bob Odenkirk. Om nog maar te zwijgen over het kleurrijke karakter van Wesley Snipes.


 
#5 Motherless Brooklyn
Regie: Edward Norton
Cast: Edward Norton, Bruce Willis, Willem Dafoe, Leslie Mann en meer.
In Nederland te zien vanaf: december 2019
 
In een noir detective film regisseert Edward Norton zichzelf in de rol van Lionell Essrog. Een voormalig hopeloos geval met Gilles de la Tourette, gered door privédetective Frank Minna (Bruce Willis). In de jaren ’50 van New York probeert hij de moord op zijn mentor op te lossen. Een klassieke whodunnit die ook de sluier oplicht van corruptie, machtsmisbruik en de rol van seks in de stad. En hoewel Alec Baldwin zijn vertolking van Trump in SNL aan de wilgen heeft gehangen, doet hij in deze film nog een laatste dramatische duit in het zakje.
 


#6 The Aeronauts
Regie: Tom Harper
Cast: Felicity Jones, Eddie Redmayne
 
The Aeronauts brengt The Theory Of Everything sterren Felicity Jones (Amelia Wren) en Eddie Redmayne (James Glaisher) nogmaals bij elkaar en dat levert in dit geval een bloedstollende film over ballonvaarders in 1862 op. Gebaseerd op de waargebeurde avonturen van wetenschapper James Glaisher en piloot Henry Coxwell, die in deze film is gefictionaliseerd als vrouw. Hoewel je bij dat laatste mogelijk je vraagtekens kunt zetten, is het een interessante ‘wat als’-kwestie. Bovendien geeft de film je knikkende knieën vanaf het moment dat ze de lucht in gaan en kreeg het tijdens de wereldpremière een volledige zaal in Toronto op het puntje van haar stoel.


 
#7 About Endlessness
Regie: Roy Andersson
 
Andersson’s droge stijl is mogelijk niet naar je smaak, maar als je het kan opbrengen, geef About Endlessness dan een kans. De film laat mooi zien hoe we in onze huidige samenleving zo gepreoccupeerd kunnen zijn met onze eigen zorgen, dat we vergeten naar die van anderen te luisteren. Een probleem dat volgens de regisseur met een klein beetje meer bewustwording verholpen zou kunnen worden. Daarnaast werpen de sets, die meestal speciaal voor de opnames gebouwd werden, een prachtige absurdistische blik op Zweden die de hopeloosheid van sommigen van zijn karakters tot in detail weergeeft. Een visuele beleving met ongemakkelijk grappige momenten die je aan het denken zetten over je eigen leven.
#8 How To Build A Girl
Regie: Coky Giedroyc
Cast: Beanie Feldstein, Alfie Allen, Emma Thomspon en meer
 
Beanie Feldstein is misschien wel dé ontdekking van de afgelopen jaren. Met haar komische talent en sympathieke schattigheid steelt ze opnieuw de show in How To Build A Girl, als Johanna Morrigan a.k.a. Dolly Wilde. Bij tijden is het zoetsappig en echt voor het Young Adult publiek gemaakt, maar de zelfredzaamheid die Johanna - ondanks tegenslagen - tentoonstelt, brengt je altijd terug in het verhaal. Tijdens het zien van de film begin je bijna je eigen tienertijd te missen. Toen je nog naïef kon zijn en open stond voor alle mogelijkheden en tegelijkertijd al die overweldigende, diepe gevoelens het einde van de wereld betekenden.


 
#9 A Hidden Life
Regie: Terrence Malick
Cast: August Diehl, Valerie Pachner
In Nederland te zien vanaf: februari 2020
 
A Hidden Life vertelt het verhaal van Franz Jägerstätter (August Diehl), een Oostenrijkse dienstweigeraar tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de tol die zijn keuze op zijn familie en vrouw, Franziska Jägerstätter (Valerie Pachner) eist. Verteld met hun echte brieven aan elkaar uit die tijd, slokt regisseur Malick je helemaal op in de worsteling die komt kijken bij verzet en de moed die nodig is om het juiste te doen. Als je weet hoe Malick zijn films maakt en van zijn acteurs vraagt altijd ‘aan’ te staan, kun je je zonder moeite overgeven aan het documentaire-achtige gevoel dat in de film wordt opgewekt. Diehl vertelde tijdens de wereldpremière dat hij op draaidagen niet dacht aan de scène die hem te wachten stond, maar zich voorbereidde op de werkzaamheden op de boerderij die hij die dag als zijn karakter uitvoerde.


 
#10 Joker
Regie: Todd Phillips
Cast: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro
In Nederland te zien vanaf: oktober 2019
 
Er zijn van die films die de meningen verdelen. Joker is er zo één. Als daarnaast ook de Oscar-buzz oorverdovend is en de prijzenkast nu al goed gevuld wordt, is het een film die je vooral ook gezien wil hebben. Al is het maar zodat je de maniakale lach herkent die vanaf komende herfst en Halloween overal te horen valt. Bovendien kan niemand ontkennen dat Joaquin Phoenix een fenomenale performance weg geeft, dus daar kun je sowieso naar uitkijken.


Tekst: Loeke de Waalmeer artikelen