De kracht van risico’s: 5 Sundance-tips

geplaatst op 03-02-2019

“Risk is the catalyst that propels you forward.” 
 
Aldus Robert Redford, oprichter van het Sundance Film Festival, tijdens de opening van de 2019-editie vorige week. Het officiële thema van Sundance mag dan wel ‘empowerment’ zijn, maar de rode draad door het festival, dat bekend staat om de onafhankelijke filmprojecten, is vooral het nemen van risico’s. De jaarlijks wisselende slogan die dit jaar overal te lezen is, is dan ook “Risk Independence” en past goed bij het sentiment dat veel filmmakers en acteurs op het festival delen: wees niet bang. In Park City verzamelde ik een aantal van de beste tips van makers die niet onbekend zijn met het nemen van risico’s.

Mindy Kaling – schrijver en actrice
Op Sundance met Late Night (met o.a. Emma Thompson en John Lithgow)
“Ik weet dat er veel druk is om naar feestjes te gaan en gesprekjes aan te knopen met mensen waarvan je denkt dat die jouw carrière verder zouden kunnen helpen. In mijn ervaring is dit geheel overbodig gebleken en eigenlijk zelfs een beetje een verspilling van mijn tijd.” Je mag dus best wel eens het risico lopen om een belangrijk feestje te missen als je niet in de stemming bent.
 
Chiwetel Ejiofor – regisseur en acteur
Op Sundance met The Boy Who Harnassed The Wind (met o.a. Joseph Marcell)
“Het gaat allemaal over het afgaan op je instinct. Het maken van een film is een onthullend proces en zegt uiteindelijk heel veel over wie jij bent als een persoon. Probeer jezelf dus zoveel mogelijk te begrijpen als persoon, want dat is een belangrijk onderdeel van het proces. Het afgaan op je instinct is daarnaast weer een belangrijk onderdeel van jezelf (leren) begrijpen. En, ga niet in crisismanagementmodus. Neem de tijd om met één ding tegelijk bezig te zijn.”
 
Michaela Watkins – actrice
Op Sundance met Brittany Runs A Marathon (met o.a. Jillian Bell)
“Als je aan een project werkt, ‘probeer’ dan niks. Probeer niet grappig te zijn, serieus of dramatisch. Wees gewoon eerlijk en daar vloeit humor en drama vanzelf uit voort. Werk vanuit een plek die het eerlijkst is voor jou en niet vanuit wat je denkt dat anderen willen zien of wat iemand zou moeten zien. Dat is uiteindelijk goud waard.”
 
Zach Galifianakis – acteur
Op Sundance met The Sunlit Night (met o.a. Gillian Anderson en Jenny slate)
“Mensen aan het denken zetten is het meest bevredigende aan het (proces van het) vertellen van een verhaal. Soms is het puur entertainment, soms is het om mensen ergens op een andere manier over na te laten denken. De echt goede films emotioneren mensen. Zorg dat je dat doet.”
 
Danielle Brooks – acteur
Op Sundance met Clemency (met o.a. Alfre Woodard en Wendell Pierce)
“Jouw unieke kwaliteiten zijn je superpower. Authentiek jezelf zijn, inclusief je mindere kanten, is wat jouw kracht is. Blijf aan je vak werken, blijf zo groot en immens dromen als je kan en geloof meer in jezelf dan wie dan ook. Je kan niet falen als je dat doet.”
 
Ray Romano – acteur
Op Sundance met Paddleton (met o.a. Mark Duplass)
“Wat ik nodig heb in een regisseur, en dat gaat misschien zielig klinken, maar ik moet het gevoel hebben dat er ruimte is om te falen. Om iets fout te doen en vervolgens de juiste keuzes te maken. Het gaat over het gevoel van gemak om dingen uit te proberen. Geef als regisseur je acteurs dus het gevoel dat dat ok is.
 
De risico’s die deze makers namen, brachten hen op één van de grootste en belangrijkste filmplatformen ter wereld. Een plek die voor veel jonge makers de springplank is voor hun carrière. Dus, doe ermee wat je wil!
 
De komende weken doet onze Amerikaanse redacteur Loeke de Waal live verslag vanaf Sundance 2019. Ze gaat naar zoveel mogelijk panels, spreekt met zoveel mogelijk makers en kijkt zoveel mogelijk films om jou te informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.
 
Tekst: Loeke de Waal
 
 
 
 
 
 meer artikelen