De reizen van Roffa Mon Amour

geplaatst op 24-07-2017

Normaliter kan de mens romantiek vinden onder bomen, in bed, bij kaarslicht; in Rotterdam kan men momenteel romances aantreffen bovenop de Hofbogen. De overblijfselen, nog steeds bekend onder de naam Station Hofplein, dienen als decor voor filmfestival Roffa Mon Amour. "Menig stelletje is hier door de jaren heen ontstaan," glundert Charlotte van Zanten, een van de organisatoren.

Bovenop deze betonnen rauwheid vieren organisatoren Van Zanten en haar metgezel Lisa Smith dit jaar een heus jubileum. Roffa Mon Amour bestaat vijf jaar. En voor het eerst zijn het geen vijf dagen achter elkaar met iedere avond een film, maar twaalf. Tot en met 30 juli blijft het grote scherm staan, met iedere avond de vertoning van een film. Nu, vijf jaar later, kijkt Van Zanten – die zelf de titel festivaldirecteur niet toejuicht en deze wel heeft - al tevreden terug, maar ook vooruit. De naam Roffa Mon Amour heeft een oorsprong legt ze uit. "We waren op zoek naar een mooie titel en hadden net Hiroshima Mon Amour gekeken, een van m´n favoriete films. Toen was Roffa Mon Amour geboren: Roffa heeft iets jongs, van de straat, urban en Mon Amour brengt de romantiek." ‘Urban romantisch’ zou dan ook zomaar de identiteit van het festival kunnen zijn. Het is misschien nog een beetje zoeken wie het festival precies is, maar dat mag ook als je pas vijf bent.

Underground maar niet unknown
Door de uitbreiding naar twaalf dagen is het openluchtfestival diverser geworden, breder ook. "We hebben eindelijk plek voor een Nederlandse film." Van Zanten en Smith blijven zich wel richten op de films die nog niet in de bioscoop vertoond zijn, het liefst films die geen distributeur hebben. Tegelijkertijd weegt dit argument niet al te zwaar: de films die al in de bioscoop zijn geweest zijn wel welkom. "Een festival is een plek om te ontdekken, zowel voor de kijker als de maker." Daar komen nu ook oudere films bij dit jaar, van regisseurs die al een naam hebben en ooit met een speelfilm hun debuut hebben gemaakt: underground wellicht, maar niet unknown.
 


Roffa Mon Amour toont graag de groei van de maker. "De eerste speelfilm van een maker laat vaak een enorme drive zien en dat vinden we echt mooi," vindt Van Zanten. De eerste of tweede speelfilm van een maker vertonen en op die manier de nieuwe maker een gezicht geven: dat blijft voor beiden het belangrijkste doel. Smith benadrukt dat er vijf jaar geleden nog veel minder gebeurde op het gebied van film in Rotterdam, en dan met name het soort films waar zij zich op richten. 'Het soort films' zijn overigens niet altijd underground films waar de kijker moet zoeken naar een dieperliggende boodschap, het kunnen ook films zijn met een maatschappelijke urgentie. In dit hele spectrum van ideeën, meningen en een zichzelf ontwikkelend filmlandschap is Roffa Mon Amour ontstaan.
 
En de echte Roffa Mon Amour film? Is die er? Het tweetal noemt als voorbeeld de Spaanse film Pieles. Een roze gekleurd kunstwerk waarin de karakters allemaal iets gemeen hebben: zij worden door de samenleving als freaks bevonden. De samenleving, die alleen kan bestaan doordat men in hokjes indeelt. Daarbinnen kunnen de karakters alleen leven als zij op geheel eigen wijze interpretatie en definitie geven aan hun leven. Daarnaast is Wùlu, een film uit Senegal, op z'n minst een goede tweede. Deze film verhaalt over een hardwerkende ambitieuze buschauffeur die zijn zus uit de prostitutie wil houden. Hij komt terecht in de drugswereld, waar hij ervaart hoeveel geld je kan verdienen in korte tijd.
 


Koptelefoons
“Zodra het licht van de dag verdwenen is, gaat de film aan en de koptelefoons op,” vertelt Smith. Onwaarschijnlijk maar waar: zodra de film aangaat op het grote scherm is het stil. Er staan hoogstens wat mensen iets te drinken bij de bar en er staat een zacht muziekje op, maar bij de rijen aan stoelen kijkt men de film in een eigen, intense en intieme ervaring. De kijker is op het perron gestapt, maakt een reis met de film en komt daarna weer thuis: bijna zoals het vroeger ook ging op Station Hofplein.

Openlucht filmfestival Roffa Mon Amour is nog tot en met 30 juli, bovenop Station Hofplein in Rotterdam. Het programma vind je hier.

Tekst: Wouter Springermeer artikelen