Michael Moore: "Het fascisme is helemaal terug"

geplaatst op 07-09-2018

Met zes man bewaking om zich heen snelt Michael Moore (Bowling for Columbine, Fahrenheit 11/9 etc.) over de rode loper van zijn nieuwste film: Fahrenheit 11/9. Voor een project dat de tongen al maanden flink losmaakt, is de Oscarwinnende documentairemaker op de avond van zijn wereldpremière nog verrassend ontspannen. Maar optimistisch is hij zeker niet. “Het fascisme is helemaal terug. Dat omslagpunt zijn we al voorbij, zo slecht is de situatie inmiddels wel gesteld”, verzucht hij. Vanavond trapt hij dan ook zijn persoonlijke anti-Trumpcampagne af.

En niets is meer te gek in deze post-Trump (en -truth) wereld. Dus, als Michael Moore zegt dat Gwen Stefani's salaris voor The Voice de start van Trumps presidentscampagne betekende, dan geloof je dat. Ook omdat het eerder al onverstandig is gebleken niet naar Moore te luisteren als het op Trump aankomt. Hij was namelijk één van de weinigen die in 2016 voorspelde dat Trump de verkiezingen überhaupt zou (kunnen) winnen. 

Hoewel Moore's nieuwste documentaire ons gaat vertellen waarom er kans is op - hou je vast - nóg een termijn (Trump 2020!), is er met het oog op de aanstaande tussentijdse verkiezingen ook hoop. Als de juiste stemmers wat peper in hun reet krijgen tenminste. Deze film moet daarbij helpen. 
 
“Vertrouw er ondertussen op dat er miljoenen Amerikanen zijn die hun best doen de schade die hij in de wereld aanricht terug te draaien. Maar we hebben altijd meer Michael Moores nodig.”
 
Hoe weten we dit? VERS Magazine is dit jaar live op het Toronto International Film Festival! We verslaan premières, screenings, red carpets en doen interviews. Houd ons de komende weken in de gaten.

Tekst: Loeke de Waal
Beeld: Steve Russel (https://twitter.com/RussellPhotos)meer artikelen