CinemAsia FilmLAB 2018 presenteert: 5 films over de kracht en onmacht van taal

geplaatst op 10-02-2018

CinemAsia is meer dan een pan-Aziatisch film festival. Dat bewijst ook het FilmLAB dat ieder jaar een vast onderdeel is van het CinemAsia programma. Hier wordt namelijk talent gevorderd, filmtalent met Nederlands-Aziatische culturele wortels. 

Dit jaar kan het publiek tijdens het festival van 5 korte films genieten die in het kader van FilmLAB 2018 door 12 filmtalenten zijn gerealiseerd met als thema Lost in Translation
Deze films gaan tijdens het CinemAsia Film Festival 2018 op zaterdag 10 maart in Kriterion Amsterdam in première.
Vanaf 2018 wil CinemAsia FilmLAB de rol als internationaal netwerk voor filmtalenten uit Nederland en Azië uitbouwen. Als pilot werkt CinemAsia daarom dit jaar voor het eerst samen met de Taipei Media School.

"CinemAsia Filmlab heeft mij de kans gegeven rollen te interpreteren die ik in mainstream producties niet kon spelen. Dit jaar ben ik tevens schrijver van het verhaal "INBURGERING" dat zonder de support van CinemAsia FilmLAB waarschijnlijk in de la was blijven liggen. Zonde toch? Nu wordt een verhaal dat via humor wil bijdragen aan meer begrip en tolerantie tussen culturen zelfs op het grote doek vertoond!
  - Aaron Wan -

Tot en met oktober 2017 konden filmtalenten hun filmproject indienen naar aanleiding van een ‚call for submission‘ van CinemAsia. Het thema van deze call: Lost in Translation
Vijf filmprojecten van opkomend Nederlands-Aziatisch filmtalent werden dit jaar verkozen. De jury was zeer blij met de hoogwaardige bijdragen en de uiteenlopende scenario’s. 

De 2018 FIlmLAB films op een rij: Father and Son van Jimmy Tai & Deepti Rao, Hangul Blues van Daan Vree, DJ Yoon en Jung Sun den Hollander, Hirofumi’s Suitecase van Natasja Pattipeilohy en Raoul Groothuizen, Inburgering 2.0 van Alex Lai, Aaron Wan en André Kloer en Truth Will Out | Al moesten de kraaien het uitbrengen van Michael Creutzburg en Jung Sun den Hollander.

Een uitgebreide beschrijving van de 5 projecten plus links naar trailers staan hier

De makers van de geselecteerde projecten worden vanaf het idee tot het finale product, de short-film, bij elke stap van het proces begeleid. Op deze weg worden naast de productionele, technische en financiële support ook vaardigheden ontwikkelt die belangrijk zijn om in de filmbranche een plek te veroveren. Zoals bijvoorbeeld het pitchen van het eigen project, de marketing en de distributie. Maar ook het ontwikkelen van een eigen, authentieke stem, die van groots belang is voor iedere creatieve maker.

Er leven veel mensen met Aziatische roots in Nederland maar die zien wij nog te weinig terug in het media landschap. CinemAsia wil filmtalent met Nederlands-Aziatische culturele roots hun verhalen laten vertellen, gevoed door de vele culturele nuances die Nederland rijk is. Met FilmLAB wil CinemAsia een bijdrage leveren aan het inclusiever maken van de Nederlandse film- en tv landschap en deze verrijken met hun talenten en verhalen. FilmLAB biedt een springplank voor talent naar de filmindustrie en maakt talent zichtbaar voor de industrie.

In lijn met het algemene nieuwe beleid van CinemAsia om de partner in de filmbranche te worden die de Aziatische en Nederlandse filmindustrie kan verbinden en adviseren heeft ook het FilmLAB ambitieuze plannen.

FilmLAB wil internationale samenwerkingen tussen de Nederlandse en de Aziatische filmindustrie, film-academiën en -scholen opzetten. Zo kunnen makers van beide continenten ervaringen opdoen en zich zowel professioneel als persoonlijk ontwikkelen. Denk hierbij aan buitenland-ervaringen in studie curricula maar ook aan het vinden van distributiepartners voor Nederlands talent in Azië en omgekeerd voor Aziatisch talent in Nederland / Europa. Als pilot werkt CinemAsia dit jaar voor het eerst samen met de Taipei Media School. Studenten van deze school zullen voor en tijdens het CinemAsia Film Festival 2018 een actief onderdeel van het FilmLAB team vormen.

Martijn van Veen, coördinator van FilmLAB wordt enthousiast als hij over de verdere stappen praat die hij met zijn team wil maken: “Onze ambitie? Wij willen talentvolle makers uit Nederland en Azië gaan steunen bij het realiseren van interessante formats die voorbij het shortfilm format gaan, zoals web-series, tv formats, music videos en full-length features. En ook hier willen wij als go-between tussen de industrie en de makers fungeren en ervoor zorgen dat mensen zich optimaal kunnen ontwikkelen en hun projecten de distributie mogelijkheden en zichtbaarheid verkrijgen die ze verdienen.“