Go Short doet baanbrekende oproep om anders tegen vrouwelijkheid aan te kijken

geplaatst op 30-03-2018

Zaterdagmiddag 14 april komen filmmakers, modellen, actrices, studenten, influencers, de lgbt community en vele andere vrouwen en mannen samen tijdens Go Short – International Short Film Festival Nijmegen. Dit naar aanleiding van de documentaire JUCK – winnaar Special Prize voor Beste Korte Film op de Berlinale -  over de gelijknamige vrouwelijke dansgroep. JUCK is een baanbrekende performance en gaat over freedom of expression, seksualiteit, plezier maken en het versterken van vrouwelijkheid en gender. Vanwege de vertoning van JUCK op Go Short zijn verschillende leden van de dansgroep aanwezig in Nederland. Zaterdagmiddag om 15:00u verplaatsen de leden van JUCK en de aanhakende groep zich vanaf het Go Short festivalterrein naar het centrum voor een krachtig statement. 
 
JUCK                                                                                                                                                          
De 17-minuten durende film JUCK gaat over de vrouwelijke dansgroep JUCK die in 2013 naam maakte met een video die wereldwijd een virale hit werd. JUCK startte in 2011 als dansgroep en sindsdien neemt de groep deel aan verschillende podia en claimt met veel succes openbare ruimtes en sociale contexten. JUCK is Zweeds en betekent ‘stoot’. De baanbrekende performance laat ons anders naar het vrouwelijk lichaam kijken. JUCK onderzoekt en verruimt de begrippen van vrouwelijkheid en gender. De vrouwen provoceren, inspireren en breken met normen. Zowel met hun lichaam als met externe en interne benaderingen, houdt JUCK verband met de sociale machtsstructuren van de maatschappij.  
 
Korte films prikkelen, provoceren, vermaken en snijden belangrijke thema’s aan. Go Short volgt die lijn als festival en nodigt jou uit om je aan te sluiten op 14 april. 
Je aanwezigheid kan je hier aangeven.  
 
When I Say Vagina… 
De documentaire JUCK wordt onder andere vertoond op zaterdagavond 14 april, als onderdeel van het filmblok When I Say Vagina… Een filmblok dat gaat over de vrouw, met shorts over het vrouwelijk lichaam, seksuele onderdrukking, masturbatie en pratende vagina's. Films van sterke vrouwelijke regisseurs en krachtige vrouwelijke rollen zijn daarnaast in grote getalen op het festival aanwezig.  
 
Festivalprogramma 
Het volledige festivalprogramma is inmiddels bekend. De hoofdgasten van het Oscar-kwalificerende festival zijn de Duitse Eva Weber en Zweedse Patrik Eklund. Daarnaast ligt de focus dit jaar op filmland Ierland. Ook opent Go Short een 360º VR bioscoop op het festivalterrein voor LUX Nijmegen. Bovendien zijn er filmprogramma’s met de beste shorts van tien jaar Go Short, kattenfilms en een hondenprogramma. Om de keuze uit het grote aanbod wat makkelijker te maken, maakten onder andere actrice en Cinetree-oprichtster Hanna Verboom, tv-presentator en jurylid Tim den Besten en festivaldirecteur Kirsten Ruber een shortcut met hun favorieten. 
 
Tickets                                                                                                                                            
Tickets voor het festival zijn te koop via www.goshort.nl of aan de kassa van LUX.  
 
Go Short – International Short Film Festival Nijmegen is hét kortefilmfestival van Nederland. Van 11 tot en met 15 april 2018 worden de beste recente korte films van Europa vertoond en worden de Go Short Awards uitgereikt. Sinds 2017 is Go Short de officiële gateway naar de Oscars. Jaarlijks komen zo'n 19.000 bezoekers naar het festival.