Script Academy: Scenario basiscursus

geplaatst op 19-04-2019

In deze scenariocursus wordt niet alleen je enthousiasme en inspiratie aangewakkerd, maar krijg je ook vakkundig les. Tijdens zes lesdagen maak je grondig kennis met zo’n veertig scenariobegrippen. In hoog tempo oefen je karakteropbouw en dramatische spanning. Je gaat werken met inciting incidents, loglines, subtekst en structuur. Je gaat begrijpen hoe krachtig scenariomiddelen als genre, dialoog, voice-over of flashback functioneren. Handige schrijftechnieken en onzichtbare valkuilen worden met film- en scenariofragmenten gedefinieerd. Met korte schrijfopdrachten oefen je de door jouw opgedane kennis. Ons doel is om de scenariokennis over te dragen. Die vaardigheid toetsen we door jou een synopsis en een kort filmscenario van tien minuten te laten schrijven. In de groep lezen en bespreken we jouw werk. De laatste les krijg je ook nog eens professionele feedback van een gastdocent uit de publieke omroep.

Onze docenten enthousiasmeren en inspireren tijdens het doorgeven van de dramatische basiselementen. Ze stellen en beantwoorden vragen zoals Wat zijn kenmerken van een sterke dramatische scene? Hoe bouw je een middendeel van je film op met obstakels en antagonisten? Hoe werk je naar een bevredigend, maar niet te voorspelbaar eind? Hoe speel je met de kijker en de kijkverwachtingen?In welke vorm komt jouw verhaal het beste tot zijn recht? Wanneer werkt een handeling in beeld sterker dan een uitvoerige dialoog? Hoe creëer je een werkzame identificatie met een hoofdpersoon? Welke schrijftechnieken staan tot je beschikking om spanning op te wekken en vast te houden? Vragen die persoonlijk en vanuit ieders eigen identiteit ingevuld dienen te worden en daardoor essentieel materiaal vormen voor goed drama.

Deze cursus biedt op praktische wijze een goed beeld van het vak scenarioschrijven. Aan het einde van de zes lessen heeft de cursist inzicht verkregen in de basisprincipes van drama, is gescherpt in zijn analytische vermogens en gestimuleerd in zijn verbeeldingskracht en heeft hij zicht gekregen op het werkveld en de positie van de scenarioschrijver.

Toelatingseisen: Geen. Deze scenariocursus is vrij toegankelijk, zij het dat de lessen wel op HBO-plusniveau worden gegeven.

Docenten: Henk Burger (o.a. scenarist Gewoon Vrienden en After the Tone, dramaturg NTR) en Gemma Derksen (voormalig Hoofd Drama BNN-VARA)

Basiscursus voorjaar 2019 (inschrijving geopend)
Do 9, vrij 10, do 16, vrij 17, do 23 mei en vrij 7 juni

Locatie: ntb

Prijs:  € 1.495,-

Als je je voor de scenario basiscursus en de eerste vier vervolgcursussen (Vakopleiding Jaar 1) tegelijk opgeeft betaal je € 6.900,- i.p.v. € 7.875,- .
Schrijf je nu in