Videoland Academy @ IDFA

geplaatst op 07-11-2019

Videoland Academy is een talentontwikkelingstraject dat een nieuwe lichting makers de kans wil bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen binnen de professionele beroepspraktijk waarin ook commerciële belangen een rol spelen. Videoland Academy is een samenwerking van Videoland met NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script, gesteund door het Nederlands Filmfonds.
 
Voor dit talentontwikkelingstraject zoekt Videoland Academy originele en toegankelijk vertelde verhalen met cinematografische kwaliteit. Jaarlijks worden er zes plannen voor een fictiefilm en drie plannen voor een documentaireserie geselecteerd en ontwikkeld. Het doel is om per jaar vier fictiefilms en een documentaireserie te realiseren. Videoland Academy bepaalt de thema’s, voor 2020-2021 zijn dat voor fictiefilms ‘Grounded Sci-Fi’ en voor de documentaireserie ‘True Crime’.
 
Tijdens IDFA 2019 organiseert Videoland Academy twee bijeenkomsten:
 
Lecture Alex Gibney
Zondag 24 november; 19.30 - 21.00 uur, Brakke Grond-Tuinzaal
 
Documentaireseries zijn populair en er is grote vraag naar. Maar het vereist wel specifieke kennis en kunde om ze te maken. In deze Industry sessie, gehost door Videoland, geeft de bekroonde documentairemaker Alex Gibney inzicht in hoe hij te werk gaat. Hoe het maken van documentaireseries voor verschillende platforms werkt, wat het betekent om complexe omgevingen en gevaarlijke onderwerpen te behandelen en hoe je deze met elkaar verweeft in een goed verhaal. Leer het van de beste! 
 
Gibney werkt al sinds de jaren ’80 als producent en regisseur van zowel lange documentaires als documentaireseries. Zijn filmografie omvat o.a. 'Enron: The Smartest Guys in the Room' (2005), 'Taxi to the Dark Side' (2007) en 'Going Clear: Scientology & the Prison of Belief' (2015) en series als 'Death Row Stories' (2014 -2019) en 'Dirty Money' (2018). Gibney is op IDFA aanwezig om zijn nieuwste film 'Citizen K.' te presenteren.
 
Meld je vóór 12 november aan via: https://forms.gle/MSjD13jgzf1Vu9nY9

Ideeëncheck; documentaire én fictie 
Zondag 24 november; 16.00 - 17.00 uur, Zuiderkerk
 
Wil je weten of je documentaire- of fictieplan in aanmerking komt voor de Videoland Academy? En heb je vragen over de thema’s ‘Grounded Sci-Fi’ en ‘True Crime’? 
Laat je idee dan checken door de professionals die betrokken zijn bij Videoland Academy. Op zondagmiddag 24 november zijn zij aanwezig op IDFA om in gesprek te gaan met filmmakers over hun ideeën. Stuur een korte synopsis van je documentaire- of fictie plan en in het kort wat je zou willen vragen. 
 
Meld je vóór 12 november aan via: https://forms.gle/MSjD13jgzf1Vu9nY9
 
Wil je meer weten over Videoland Academy?
Kijk op videoland.nl/academy voor meer informatie over het project en hoe je mee kan doen.