Big Talk Sacha Polak & Guillermo Arriaga

geplaatst op 18-01-2019

Big Talk Sacha Polak

Haar speelfilmdebuut Hemel (2012) was al meteen raak: een première op het filmfestival van Berlijn en de prijs van de internationale filmkritiek erbovenop. Het titelpersonage zette ook de toon voor een type protagonist waar Sacha Polak haar films (in 2015 Zurich en nu IFFR-openingsfilm Dirty God) graag omheen construeert: vrouwen die op grillige en zelfdestructieve wijze een existentieel verlies proberen te verwerken. Haar personages zijn opstandig, soms onsympathiek, en altijd levensecht.

Voor de hoofdrol in Dirty God, haar eerste Engelstalige film, zocht en vond Polak een jonge vrouw die zelf in de Londense arbeidersklasse opgroeide en ervaring heeft met het trauma dat in de film centraal staat: zichtbare brandwondenlittekens. Toon en kleur van de film zijn in hoge mate bepaald door de muziek, de uiterlijkheden en omgangsvormen van de grootstedelijke jongerencultuur. Filmjournalist, radiomaker en programmeur Tara Judah spreekt met Sacha Polak over haar werk en hoe haar films tot stand kwamen. 

Wij mogen 4x2 vrijkaarten weggeven voor de Big Talk Sacha Polak op vrijdag 1 feb!
Winnen? Mail snel "SACHA" naar merel@versfilmentv.nl
OP=OP
 
IFFR x B&M: Guillermo Arriaga

Het literatuurprogramma Boek & Meester haalt maandelijks een (inter)nationale topauteur naar Rotterdam. Tijdens IFFR is dat de Mexicaanse schrijver, scenarist en regisseur Guillermo Arriaga (1958). Hij zal niet alleen zijn nieuwste roman De ontembare (El savaje) bespreken, maar ook van gedachten wisselen met moderator en schrijver Ernest van der Kwast over de diverse grote films waarvoor hij de scenario’s schreef.

De meest bekende daarvan vormen de 'doodstrilogie', die hij maakte met regisseur Alejandro González Iñárritu: Amores perros (2000), 21 Grams (2003) en Babel (2006). Daarnaast schreef Arriaga From Afar, dat in 2015 bekroond werd met de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. In 2008 maakte hij zijn speelfilmdebuut als regisseur met The Burning Plain, waarin onder anderen Charlize Theron, Jennifer Lawrence en Kim Basinger te zien zijn. De mozaïekfilms waarmee hij bekend werd, vonden hun oorsprong rechtstreeks in de romankunst: "Ik probeerde literaire structuren naar de cinema te brengen", aldus Arriaga. 

Wij mogen 4x2 vrijkaarten weggeven voor IFFR x B&M: Guillermo Arriaga op vrijdag 1 feb!
Wil je dit niet missen? Mail snel "GUILLERMO" naar merel@versfilmentv.nl 
OP=OP