OAIA NEAGRĂ WINT DE PRIJS VOOR BESTE FILM BIJ HET VERS FILM FESTIVAL 2024!

Op de 28e editie van het VERS Film Festival in LAB111 werd Oaia Neagră bekroond met de titel Beste Film. De felbegeerde prijs van €10.000,- productiebudget voor een volgend filmproject ging daarmee naar Renee Schräder. De jury, bestaande uit Robert-Jonathan Koeyers (regisseur, scenarist en winnaar van de VERS Awards 2023), Maarten Ernest (editor), Bodil Sezen Matheeuwsen (scenarist) en Evelin van Rei (DOP), had het volgende over de film te zeggen:

“De winnaar was een verrassende film binnen de selectie. Een genre-overstijgende film, die persoonlijk, intiem en authentiek aanvoelt. Het is niet enkel een verhaal dat over de liefde gaat. De maker schetst de wereld van een grote liefde en maakt daarbij deel uit van het verhaal en het conflict, zonder zichzelf te centraliseren. Een dapper maakproces met een puur resultaat.

De prijs voor Beste Cinematografie ging naar Pauline Skoreng, de DOP van Een dag in het leven van een vrouwfiguur. Deze film werd geregisseerd door Ilke Paddenburg. Volgens de jury kijken we als het ware naar een stilleven. “De kijker wordt op een rustige manier op afstand gehouden. Dit bevordert de vertelling omdat het ons de ruimte geeft om kritisch te kijken naar de belangrijke boodschap die de film ons wil meegeven.”

In de categorie Beste Montage viel Levenslang, gemonteerd door Jurriaan de Groot, in de prijzen. Volgens de juryleden was de kwaliteit van de montage te herkennen aan de “sterke montagekeuzes, die het gevoel van stress dat we gedurende de film ervaren benadrukken en de kijker scherp houden, want we weten niet wat de volgende stap is die gezet gaat worden.”

Tot slot verkoos de jury Morgen doen we het beter, geschreven door Rosalie van de Biezen, tot de film met het Beste Scenario. De jury beargumenteerde dat de natuurlijke manier waarop de personages zijn geschreven een gevoel van vertrouwen oproept. “We vertrouwen de personages om gesprekken aan te gaan die iedereen zou moeten voeren. Een film van nu, die op gevoelige wijze een universele ervaring neerzet.”

De winnaars van de categorieën Beste Cinematografie en Beste Montage ontvingen elk een productiebudget van €2500,-. De winnaar van de categorie Beste Scenario ontving €1650,- om haar volgende project te ontwikkelen. Deze prijzen werden gesponsord door Cam-a-lot, Filmmore en ScriptAcademy.

Dit jaar werd ook een felbegeerde Publieksprijs uitgereikt, die ging naar Silent Waters! De maker, Brent Bosker, verdient dankzij de stemmen van het publiek een exclusieve vertoning van zijn film in LAB111, het filmtheater dat tevens de sponsor is van de Publieksprijs.

Naast de vertoning van de vijftien geselecteerde films was de Kapel omgetoverd tot het festivalhart van het VERS Film Festival. Daar kregen de nieuwe filmmakers die waren geselecteerd voor het VERS Film Festival de kans om in gesprek te gaan met tal van ervaringsdeskundigen binnen de filmbranche, in de vorm van speeddates. Daarnaast konden de bezoekers deelnemen aan masterclasses met Shady El-Hamus en Movies That Matter x VERS. Onze filmkennis werd getest tijdens de Grote VERS Film en TV Quiz, en we dansten de nacht weg tijdens de Silent Disco. Drie dagen lang was LAB111 de kleurrijke en inmiddels vertrouwde thuishaven van het VERS Film Festival. Er werd volop genetwerkt, geborreld, kritisch gekeken en genoten. Op de slotdag (zondag 17 maart) kun je de winnende films bekijken tijdens Best of VERS, en kun je de reguliere filmblokken nog één keer bekijken. Bezoek hier de ticket-pagina. 

Aan iedereen die onderdeel heeft uitgemaakt van deze geslaagde 28e editie: hartelijk dank en tot volgend jaar!

De VERS Film Awards worden mede mogelijk gemaakt door:
Cineville Camalot FilmmoreAmsterdams fonds voor de kunst Nederlands Film fonds
Prins Bernhard CultuurfondsScript academy Lab111 VEVAM fonds