OFFICIËLE VERS FILMFESTIVAL GIDS

Op 15 tot 17 maart vindt in LAB111- misschien wel de leukste bioscoop van Amsterdam – het VERS Filmfestival 2024 plaats. Hét evenement voor jonge filmmakers uit Nederland en België die mede-makers willen ontmoeten, die geïnspireerd willen worden door de vele films die te bewonderen zijn, die ambitieus en leergierig zijn. En eigenlijk gewoon voor iedereen die van film houdt.  

Net als elk festival dat zichzelf serieus neemt zijn de drie dagen van het VERS Filmfestival goed gevuld en is er ontzettend veel om naar uit te kijken. Een heel weekend dwalen door het voormalige laboratorium en hier het ene na het andere gesprek aanknopen met filmenthousiastelingen zou een geweldig festival bezoek moeten opleveren. Maar wellicht ben jij iemand die liever iets meer houvast heeft voorafgaand aan het weekend. In dat geval vind je hier onder de officiële VERS Filmfestival 2024 weekend gids samengesteld door de redactie van VERS. Natuurlijk kan je hier en daar afwijken, maar wij garanderen dat wanneer je met deze gids in je hoofd de drempel van LAB111 overstapt je sowieso alles uit je weekend zal halen. 

Op deze pagina kun jij jouw kaartjes veiligstellen voor álle evenementen van het Filmfestival programma.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vrijdag 16 maart 

15:00 De werkweek is voorbij, je hebt je mooiste bioscoop outfit aangetrokken en staat voor de ingang in Amsterdamse School-stijl van LAB111: het VERS Filmfestival 2024 kan beginnen. Je haalt een drankje bij Bar Strangelove en spot hier al een aantal vrienden/collega’s/filmenthousiastelingen die je uitgelaten begroeten. Al kletsend lopen jullie naar Lab 2 en nemen plaats in de lekkere bioscoopstoelen. Het licht dooft en Filmblok 1 toont je een aantal van de beste nieuwe films door jonge makers die de Benelux te bieden heeft.  

16:45 Terwijl je de zojuist geziene films nog aan het nabespreken bent raak je aan de praat met een producent/cameraman/gaffer/kostuumartiest/precies diegene die jij op dat moment nodig hebt om jouw project verder te brengen. Jullie zijn enthousiast over elkaars werk en elkaars enthousiasme, de tijd vliegt voorbij en voor je het weet heb je een stapel namen getipt gekregen die je dit weekend ook nog wilt spreken.  

18:00 Dat komt perfect uit want in de Kapel, dit weekend beter bekend als het Festivalhart, begint net de Openingsborrel. De officiële opening van het festival, alles hiervoor was een heerlijke bonus, vanaf nu is het écht begonnen. Houd je ogen scherp, de namen die je getipt hebt gekregen kunnen hier zo maar zo rondlopen. Maar vergeet niet, en dit is misschien nog wel belangrijker, om het ook gewoon gezellig te hebben. Klets lekker met wat oude of nieuwe kennissen en stel nog een team samen voor later als je die nog niet hebt… 

20:30 Want na de borrel vindt een van de hoogtepunten van het festival plaats; de VERS Film & TV Quiz gehost door Alkan Çöklü en Fjodor Jozefzoon. De concurrentie is moordend, je bent omringd door filmnerds met premium Letterboxd-accounts. Weet jij je staande te houden in al het filmgeweld bestaande uit geheime bonusrondes, muzikale intermezzo’s en obscure filmfeitjes? Des te zoeter de overwinning straks zal zijn als jij als winnaar bovenaan eindigt. Na afloop blijf je nog plakken omdat het toch goed voelt om een winnaar te zijn.  

Afbeelding met Menselijk gezicht, tekst, kleding, vrouw

Automatisch gegenereerde beschrijving

Zaterdag 17 maart 

11:11 Het is zaak om vrijdag niet te laat in je bed te liggen, want je moet -voor een zaterdag – vroeg op. En ook vandaag is het belangrijk dat je er weer fris en goed uitziet want de dag begint met de Speedates in de Kapel. Als maker van een geselecteerde film heb jij hier de kans om met een verscheidenheid aan filmprofessionals in contact te komen: distributeurs, fondsen en ervaren makers, ze zitten allemaal op je te wachten. Direct aansluitend is er een lunch waar je toch nog die ene distributeur je nummer kan geven, wie weet wat er uit volgt!  

13:30 Met een buik vol eten en een telefoon vol nieuwe nummers wandel je naar Lab 3 om te luisteren naar de masterclass Movies That Matter X VERS. Artistiek directeur Margje de Koning praat met Teun Toebes en Jonathan de Jong, bekend van hun zelfstandig geproduceerde documentaire Human Forever (2023), over het maken van impact met films.  

16:00 Na een uurtje vrije invulling ben je weer terug in de Kapel en zit je helemaal vooraan voor de tweede masterclass van de dag. Deze keer door grote speler en regisseur Shady El-Hamus, bekend van onder andere de Libi (2019), Forever Rich (2021) en Crypto Boy (2023). Hij zal niet alleen vertellen over zijn eigen werk en de onderliggende, verbindende thematiek die hierin te vinden is maar zal ook samen met een mediawetenschapper een onderzoekend gesprek hebben over de toekomst van film. 

17:45 Geïnspireerd loop je Lab 2 binnen en ga je met een heel nieuwe blik naar de films uit Filmblok 3kijken. Hierna heb je een halfuurtje om alles wat je tot nu toe hebt gezien, geleerd en meegemaakt rustig te verwerken. Wij raden het aan om dit te doen boven een van de pizza’s van Bar Strangelove.   

20:00 Het is tijd voor de hoogmis van het VERS Filmfestival; de Ceremonie. In het mooie Lab 1 stijgt de spanning, de nervositeit is te voelen in de grote bioscoopzaal. Om je heen zie je nagelbijters, friemelaars en zelfs iemand die een kruisje slaat. Wie mag zo tijdens de silent disco schuifelen met haar net gewonnen award(s)? Vijftien producties strijden om de prijs voor Beste Film, Montage, Scenario en Cinematografie, die uitgereikt zullen worden door een vakjury en daarnaast natuurlijk ook nog de publieksprijs waar jij als bezoeker op kan stemmen. In totaal is er een prijzenpot van €16.650 te verdelen (met dank aan sponsors Filmmore, Cam-a-lot, ScriptAcademy en LAB111). 

21:15 Een mix van euforie en teleurstelling verspreid zich over de dansvloer tijdens de Silent Disco. Op de gangen van LAB111 is het gezellige geroezemoes van de kletsende bezoekers te horen maar door de koptelefoons in de Kapel schalt de ene na de andere hit. Of dit nou klassiekers uit de filmwereld zijn of hoogtepunten uit de jaren ’80 en ’90, iedereen zal hier iets vinden om op te dansen. Een goed gevulde dag kan zo perfect tot middernacht afgesloten worden.  

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, person, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijving

Zondag 18 maart 

11:00 Gisteravond heb je het laat gemaakt, na de silent disco was de avond voor jou nog lang niet afgelopen. Trillend op je benen sta je weer voor de trap richting de ingang van LAB111, precies op tijd voor de Brakke Lunch. Je neemt een hap van een verse croissant en een slokje van een mimosa. Je begint je langzaam weer mens te voelen. Al kletsend met de vele nieuwe contacten die je dit weekend hebt gemaakt begin je weer het gevoel te krijgen dat je ertegen aan kan.  

12:00 Je zakt diep weg in de bioscoopstoel van Lab 2 met een koffie of Club Mate binnen handbereik. De laatste restjes brakheid verdwijnen uit je lichaam terwijl je naar de Best of VERS kijkt. Alle films die voor de Ceremonie zijn geselecteerd komen hier nog eens langs. Een highlight-reel waar jij een aantal van jouw favorieten nog eens kan bewonderen.  De rest van de dag kun je in Lab 2 blijven zitten om de andere filmblokken te bekijken of kun je in Bar Strangelove terecht om nog te kletsen met diegene die je de rest van het weekend bent misgelopen. Hoe dan ook ben je aan het einde van dit weekend heel wat inspiraties, contacten en hopelijk mooie herinneringen rijker.