VERS MAGAZINE: DE VIJF GROOTSTE TALENTEN OM TE VOLGEN NA SUNDANCE 2024

Na veertig jaar is het Sundance Film Festival nog steeds de bakermat van talent. Het is de speeltuin van experimentele filmmakers en de plek waar genres opnieuw worden uitgevonden, verfrissende perspectieven tentoon worden gesteld én elk jaar weer nieuw talent wordt ontdekt. 

Na het zien van veertig titels op het jaarlijkse festival in Park City, Utah zetten wij de vijf makers op een rij waarvan we denken dat je daar de komende jaren nog veel van zult horen. Oscars here we come!

5. Kneecap

Wat: Iers raptrio uit Belfast

Sundancefilm: Kneecap

Soms is film een portaal naar een andere wereld. Nieuw en onbekend. In het geval van speelfilm Kneecap, over het ontstaan van het gelijknamige Ierse raptrio, word je niet alleen blootgesteld aan een jong Belfast, maar ook aan een muziekgenre dat je waarschijnlijk niet eerder hoorde. Niet gek, want er zijn blijkbaar 80.000 mensen die Iers als moedertong spreken en daar wonen er maar 6000 van in Ierland. Liam Óg Ó hAnnaidh, Naoise Ó Cairealláin, and JJ Ó Dochartaigh spelen zichzelf terwijl ze hun missie in het leven ontdekken: hun Ierse taal van de ondergang redden door middel van expliciete raps. Het is onduidelijk of het trio zich hierna nog eens aan acteren of het maken van een film zal wagen, maar Kneecap was op Sundance, terecht, een groot succes. Het enige wat je na afloop wilde is méér over Liam, Naoise en JJ weten en als het kan eens een concert bijwonen. Kneecap won op het festival in ieder geval de publieksprijs in de categorie NEXT en als we Hollywood een beetje kennen, betekent dat dat we voorlopig nog niet van ze af zijn. Gelukkig.

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

4. Carla Gutierrez

Wat: editor die regisseur werd

Sundancefilm: FRIDA

Kijk ook: RBG, Julia, Wonder Women! The Untold Story of American Superheroines

Carla Gutierrez monteerde in haar carrière onder andere de biografische documentaires over Julia Child (Julia), Ruth Bader Ginsburg (RBG) en superheld Wonder Woman. Ze was dus al eens vaker op Sundance geweest en weet ook haar weg in het profileren van sterke vrouwen wel te vinden. Dit jaar presenteerde ze voor het eerst een door haar geregisseerde documentaire. FRIDA is een biografie over de Mexicaanse artieste Frida Kahlo en haar collectie werken. Hierin heeft Gutierrez schilderijen laten animeren, dagboekverhalen en brieven van Frida aan vrienden en geliefden in laten spreken door een (fantastische) stemactrice en haar leven in anderhalf uur samengevat. Ze brengt het leven, maar vooral de gepassioneerde innerlijke dialogen van Frida Kahlo tot leven op een manier waarop je haar, haar vuur en haar werk meer zult waarderen. Ironisch genoeg won Carla Gutierrez met de documentaire de Editing Award op Sundance, maar het is hopelijk een opstapje naar meer inkijkjes in bijzondere levens door de bril van Gutierrez.

Afbeelding met Menselijk gezicht, microfoon, kleding, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

3. Jesse Eisenberg

Wat: acteur die schrijver/regisseur werd

Sundancefilm: A Real Pain 

Kijk ook: When You Finish Saving the World, The Art of Self-Defence, Sasquatch Sunset

De meeste zullen de naam Jesse Eisenberg wel herkennen: hij speelde o.a. in Zombieland (2009), Zuckerberg in The Social Network (2010) en de rol van Lex Luthor in enkele DC-verfilmingen. Hij is de go-to acteur voor de wat awkward, brainy guy die soms donkerdere gedachten heeft dan hij blootlegt. Maar een paar jaar geleden besloot hij dat hij meer wilde en schreef en regisseerde hij zijn eerste film, When You Finish Saving the World (2022) met Finn Wolfhard en Julianne Moore. Twee jaar later is hij weer in Park City met zijn tweede poging als schrijver-regisseur en met zijn film A Real Pain werd hij de eerste grote distributiedeal vanaf het festival. In de film speelt hij naast Kieran Culkin terwijl zij, twee neven, met een groep op heritage tour zijn door Polen. Daar bezoeken ze een concentratiekamp, Joodse monumenten en het oude huis van hun pas overleden oma. Eisenberg wist een zware film tegelijk ook lief en grappig te maken, met in het hart een turbulente familierelatie. De film won de Screenwriting Award op het festival.

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, kleding, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

2. June Squibb

Wat: actrice

Sundancefilm: Thelma

Kijk ook: Nebraska, About Schmidt, Palm Springs

Ok, June Squibb is misschien geen ‘ontdekking’ meer en zeker geen newbie als het op acteren aankomt. De 95-jarige Amerikaanse actrice gooide eerder hoge ogen met rollen in About Schmidt(2002), Shameless (2016) en natuurlijk Nebraska (2013) – waar ze een Oscarnominatie voor kreeg. Nooit eerder speelde ze echter de hoofdrol in een film, tot nu. In de komische Sundancefilm Thelmaspeelt ze de titelhouder die aan de telefoon wordt opgelicht voor 10.000 dollar en vastberaden is dat geld terug te krijgen. Ook al vindt haar familie dat ze maar beter voorzichtig kan zijn en niet te ver van huis moet gaan. Thelma is een soort Mission: Impossible meets Little Miss Sunshine meets het lokale bejaardentehuis. Wat Thelma vooral bewijst is dat je de zogenaamde rotten uit het vak niet moet negeren en zeker niet moet denken dat ze zich na een bepaalde leeftijd niet meer opnieuw uit kunnen vinden. June Squibb is het springlevende bewijs.

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

1. Nico Parker

Wat: actrice

Sundancefilm: Suncoast

Kijk ook: The Last of Us en Dumbo

Dit jaar zat het programma van Sundance barstensvol jong acteertalent. Hoe vaak we wel niet films keken die naar hogere niveaus werden getild door hun ster van nog geen 25 jaar oud. Maisy Stella (21) in My Old Ass, Izaac Wang (17) in Dìdi en Jay Will (26) in Rob Peace spatten bijvoorbeeld van het scherm af. Geloofwaardig, authentiek en meeslepend, ze hadden het allemaal. Maar er kan er maar één de winnaar zijn en dat was Nico Parker. Je herkent haar misschien uit Dumbo (2019) of als Sarah, Joel’s (Pedro Pascal) dochter in The Last of Us (2023 – ), maar in Suncoast staat zij centraal. Ze speelt Doris, de zus van een gehandicapte broer en dochter van een drukbezette moeder, die worstelt met haar verantwoordelijkheden en wat ze echt wil. Waar de film soms wankelt, blijft Nico in elke scène overeind en weet je dat je goed zit als je haar trouw blijft volgen. Ze schittert zelfs feller dan tegenspelers Woody Harrelson én Laura Linney. 

Afbeelding met Menselijk gezicht, kleding, persoon, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijving

Nico won de Jury Award voor Breakthrough Performance op het Sundance Film Festival. Fun fact: haar moeder is actrice Thandiwe Newton (Westworld, Crash) en vader scenarist Ol Parker (The Best Exotic Marigold Hotel, Mamma Mia! Here We Go Again).

In januari was onze redacteur Loeke de Waal aanwezig op het Sundance Film Festival in Park City, Utah om live verslag te doen, zoveel mogelijk panels bij te wonen en tientallen films te zien. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.

REDACTEUR: LOEKE DE WAAL