VERS MAGAZINE: DRIE FILMS OP SUNDANCE 2024 OM EEN POTJE TE HUILEN

In historisch overweldigende tijden zou je kunnen zeggen dat het huilen ons elke dag al nader staat dan het lachen. Soms lukt het echter gewoon even niet je emoties de vrije loop te laten, terwijl het juist lekker én goed voor je is. Als het jaarlijkse Sundance Film Festival, hét platform voor de indiefilm, nou ergens goed in is dan is het wel films presenteren die je kunnen laten huilen. Niet alleen met films die een kleine traan over je wang laten rollen, maar die echt een flinke snik of zelfs – we zeggen het gewoon – ultieme ugly cry losmaken. 

Dit zijn de drie films die je, zodra ze uitkomen, op moet zetten om een lekker potje te huilen.

3. My Old Ass

Regisseur: Megan Park

Cast: o.a. Maisy Stella, Aubrey Plaza, Percy Hynes White, Maddie Ziegler en meer.

In Megan Parks tweede featurefilm My Old Ass ontmoet Elliott (Stella) tijdens een paddotrip haar volwassene zelf. Een beetje teleurgesteld, maar vooral geïntegreerd gaat ze het gesprek met haar aan. Haar belangrijkste advies? Vermijd Chad (White) te allen tijde. Geen probleem, denkt ze, tot ze hem ontmoet en beter leert kennen. Behalve een schattige romcom met een twist, die bij tijde ook daadwerkelijk goed valt, is My Old Ass vooral een film over rouw. Onder andere het rouwen van je jonge zelf, de tijd die je met je familie als kind doorbracht en die laatste zomer als tiener voor je het (semi-)volwassen studentenleven in trekt. Als je er lekker in zit, kan dit de traanbuisjes stilletjes aan het trillen maken. Gelukkig werd de film na de première op het festival voor 15 miljoen dollar gekocht door Amazon MGM (Prime Video) en zul je het dus kunnen uittesten.

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, grond

Automatisch gegenereerde beschrijving

2. Will & Harper

Regisseur: Josh Greenbaum

Cast: Will Ferrell en Harper Steele

Will Ferrell in een serieuze documentaire die je laat huilen van plezier én verdriet? Het bestaat. In de vorm van Will & Harper. Voor dit avontuur besloten Will en Harper, twee beste vrienden die elkaar dertig jaar geleden op de set van SNL ontmoetten, met elkaar op roadtrip te gaan. Harper had Will namelijk op 60-jarige leeftijd in een mail laten weten vanaf heden door het leven te gaan als échte zelf en dus een vrouw. Will had vragen en Harper had angst over de tocht door het binnenland van de VS die zij voorheen zo vaak alleen maakte. Bekijk het zo: het is een film over liefde, acceptatie, vriendschap en allyship. Dan zal het binnen moeten komen. De 1500 bezoekers van de première in het Eccles Theater konden in ieder geval ook tijdens de Q&A na afloop de tranen maar niet stillen. Het ronkende applaus werd tot drie keer toe een staande ovatie.

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, Landvoertuig

Automatisch gegenereerde beschrijving

1. Daughters

Regisseur: Angela Patton & Natalie Rae

De absolute nummer één tranentrekker van Sundance 2024 is de documentaire Daughters, over vier jonge meisjes die zich klaarmaken voor de Daddy Daughter Dance met hun vaders die in Washington D.C. in de gevangenis zitten. Hun vaders zijn op hun beurt onderdeel van een bijzonder vaderschapsprogramma dat hen voorbereidt op één van de weinige momenten waarop ze weer echt met hun dochters kunnen hechten en hen aanraken. Daughters is een portret van een megasympathiek project, dat regisseur Angela Patton 12 jaar geleden startte, maar het is vooral een manifest tegen het onthouden van contact met families vanuit de gevangenis. De kracht van aanraking op haar allerbest.

Daughters en Will & Harper werden vanaf het festival gekocht door Netflix, dus houd de streamer in de gaten!

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, meisje

Automatisch gegenereerde beschrijving

In januari was onze redacteur Loeke de Waal aanwezig op het Sundance Film Festival in Park City, Utah om live verslag te doen, zoveel mogelijk panels bij te wonen en tientallen films te zien. Om te inspireren én informeren over internationale trends en de positie van de filmindustrie.